O mnie

Dietetyk dr Anna Brinken

Zagadnieniami dotyczącymi żywienia zajmuję się 27 lat. Przez większość tego czasu miały one charakter naukowy.

W okresie 20 lat pracy na uczelni moje zainteresowania skupiały się głównie wokół jakości białka roślinnego oraz stopnia jego wykorzystania przez żywy organizm w powiązaniu z obecnością w diecie związków antyodżywczych. Zwieńczeniem badań było uzyskanie stopnia naukowego doktora w zakresie oceny wartości odżywczej produktów roślinnych w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Oprócz pracy naukowej zajmowałam się również edukacją młodzieży akademickiej.

Ze względu na charakter prowadzonych wcześniej badań, przekonana jestem o dużym znaczeniu właściwego doboru produktów żywnościowych w diecie w celu wzajemnego uzupełniania się składników pokarmowych. Tym między innymi kieruję się opracowując skład posiłków. Białko, to jeden z bardzo ważnych elementów naszej diety. które powinniśmy dostarczać w optymalnych ilościach. Podaż zbyt mała (weganie) lub zbyt duża (przesadny apetyt na mięso) będzie negatywnie oddziaływać na zdrowie. Zarówno ilość jak i jakość białka są bardzo ważnym elementem diety dla osób poddanych długotrwałej terapii kortykosteroidami stosowanej w przypadku przewlekłych reumatycznych chorób zapalnych, zaburzeń immunologicznych, czy w niektórych przypadkach astmy. Również moment rekonwalescencji po przebytych chorobach, czy operacjach, wymaga dostarczenia większej ilości białka w celu regeneracji organizmu.


SPRAWIAM, ŻE OCHOTA NA SŁODYCZE PRZESTAJE BYĆ PROBLEMEM


Dzięki swojej wiedzy i posiadanym umiejętnościom zapewniam skuteczne i przede wszystkim zdrowe odchudzanie bez efektu jojo. Nie głodzę, nie przekarmiam, konsultuję dietę na bieżąco, dopasowuję plan żywienia do możliwości organizacyjnych pacjenta i jego preferencji pokarmowych. Zmieniam nawyki żywieniowe, które pozostają na zawsze.

Z wyrazami szacunku

Dietetyk dr Anna Brinken


Radość moich pacjentów z uzyskanych efektów jest również moją radością i wielką satysfakcją


Uczestnictwo w konferencjach naukowych i szkoleniach

Wykaz tutaj

Wykształcenie

Kwalifikacje zawodowe dietetyka poświadczone przez Ministerstwo Edukacji Narodowej, Akademia Dietetyki – placówka oświatowa kształcenia ustawicznego.

Praca doktorska: Anna Kotlarz (Brinken) Wartość pokarmowa nasion łubinów oraz wartość biologiczna białka zestawów zbożowo-łubinowych w badaniach na szczurach laboratoryjnych. 1999, ss. 89. Protokół dostępu fragmentu pracy zgłoszonej do konkursu STATISTICA, 29 10 2017: http://docplayer.pl/14821291-Wartosc-pokarmowa-nasion-lubinow-oraz-wartosc-biologiczna.html

Doświadczenia zawodowe

Od 2013 roku gabinet dietetyczny SanusDiet Anna Brinken

1999-2012 – nauczyciel akademicki i naukowiec w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym, Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt.

Moje porady dietetyczne można przeczytać na portalu abcZdrowie.pl.

WSPÓŁPRACA ZE SZKOŁAMI

1.Prelekcja „Jesteś tym co jesz” w Szkole Podstawowej nr 54 w Szczecinie.  https://sp54szczecin.edupage.org/text/?text=text/text136&subpage=4

2. Wywiad dla gazetki szkolnej Gimnazjum w Przecławiu (Gmina Kołbaskowo)

UDZIAŁ W AKCJI MEDYCZNEJ

Gabinet dietetyczny SanuSdiet uczestniczył w akcji „Bezpłatne badania serca” w Centrum Handlowym Auchan Kołbaskowo w Szczecinie w ramach ogólnopolskiej kampanii profilaktyki chorób układu krążenia „Teraz Serce!”

  • badanie EKG wraz z opisem lekarza specjalisty
  • pomiar cholesterolu
  • pomiar ciśnienia
  • obliczenie wskaźnika BMI
  • porady dietetyka SanusDiet

Terminy:

  • 9 maja 2015 r.od 10 00 do 18 00;
  • 27 kwietnia 2014 r. od 10 00 do 18 00

WSPÓŁPRACA Z MEDIAMI

Radio Szczecin

Wywiad przeprowadzony przez p. Milenę Milewską nt. spożywania chleba i jego jakości. Czy jeść, a jeśli tak, to czym powinien się charakteryzować i w jaki sposób to sprawdzić? 17.01.2016

Radio Szczecin

Udział w audycji Potyczki Moniki Pyrek – Projekt Zdrowie prowadzonym przez p. Monikę Bielik. Tematem rozmowy była wartość odżywcza miąższu i pestek dyni.7.10.2015

Głos Regionów TVP Szczecin

Tematem programu była reakcja uczniów, nauczycieli, rodziców, osób prowadzących sklepiki szkolne i piekarzy na wprowadzenie w życie nowych przepisów dot. bezpieczeństwa żywności i żywienia. Jako dietetyk wspomniałam o konieczności edukacji żywieniowej kierowanej zarówno do dzieci, młodzieży jak i do rodziców. Tylko wtedy wymóg wprowadzonych zaleceń żywieniowych do szkół będzie zrozumiały i łatwiejszy do zaakceptowania. 11. 10 2015 http://www.regionalna.tvp.pl/22096571/11102015

WSPÓPRACA Z PORTALEM kobietowo.pl

  1. Anna Brinken. Chory z zakwaszenia 2016
  2. Anna Brinken. Jajko na zdrowie. 2016
  3. Anna Brinken. Czy piwo może być zdrowe? 2016

RECENZJE 2016

  1. https://portal.abczdrowie.pl/kalorie-w-jablku-charakterystyka-owocu-liczba-kalorii-porownanie-z-innymi-owocami
  2. https://portal.abczdrowie.pl/jelitowka-objawy-leczenie-zapobieganie-domowe-sposoby
  3. https://portal.abczdrowie.pl/otylosc-brzuszna-przyczyny-leczenie-dieta-cwiczenia
  4. https://portal.abczdrowie.pl/bialko-serwatkowe-wytwarzanie-rodzaje-dawkowanie-efekty-stosowania
  5. https://portal.abczdrowie.pl/sok-z-burakow-zalety-wlasciwosci-przepis
  6. https://portal.abczdrowie.pl/wszystko-o-witaminachhttps://portal.abczdrowie.pl/kwas-foliowy-kiedy-przyjmowac
  7. https://portal.abczdrowie.pl/co-to-jest-przemiana-materiihttps://portal.abczdrowie.pl/jak-poprawic-przemiane-materii
  8. https://portal.abczdrowie.pl/zdrowe-przekaski-ktore-utrudniaja-schudniecie
  9. https://portal.abczdrowie.pl/najbardziej-kaloryczne-potrawy-uwazaj-na-nie
  10. https://portal.abczdrowie.pl/mozga-kanaryjska-poznaj-jej-cudowna-moc
  11. https://portal.abczdrowie.pl/7-zaskakujacych-sposobow-w-jakie-spowalniasz-swoj-metabolizm
  12. https://portal.abczdrowie.pl/10-malo-popularnych-warzyw-z-ktorych-mozna-zrobic-zupehttps://portal.abczdrowie.pl/jak-karmic-swoje-cialo-by-cieszyc-sie-dobrym-zdrowiem

RECENZJE 2015:

  1. https://portal.abczdrowie.pl/zakazane-w-ameryce-a-my-wciaz-je-jemy
  2. https://portal.abczdrowie.pl/jak-uporac-sie-z-presja-utraty-wagi
  3. https://portal.abczdrowie.pl/7-dziwnych-zastosowan-pieprzu
  4. https://portal.abczdrowie.pl/dieta-pudelkowa-nowa-dieta-gwiazd
  5. https://portal.abczdrowie.pl/dlaczego-warto-dolaczyc-do-szparagowego-szalenstwa
  6. https://portal.abczdrowie.pl/detoks-sokowy-na-czym-polega-oczyszczanie-organizmu-sokami

KOMENTARZE DO ARTYKUŁU 2015:

  1. https://portal.abczdrowie.pl/czekolada-zmniejsza-ryzyko-chorob-serca-i-udaru
  2. https://portal.abczdrowie.pl/zakazane-w-ameryce-a-my-wciaz-je-jemy
  3. https://portal.abczdrowie.pl/tabletki-na-odchudzanie
  4. https://portal.abczdrowie.pl/zielona-kawa

PUBLIKACJE

  1. Brinken Anna Dieta w zespole jelita nadwrażliwego IBS 2017  http://www.szukamdietetyka.pl/artykuly/artykuly/31-dieta-w-zespole-jelita-nadwrazliwego-ibs.html
  2. Brinken Anna Fitoestrogeny – żywieniowe wspomagacze młodości 2017 http://zdrowadieta.szczecin.pl
  3. Brinken Anna Dieta w osteoporozie 2017 http://zdrowadieta.szczecin.pl
  4. Brinken Anna Cukier trzcinowy czy buraczany 2017 http://zdrowadieta.szczecin.pl
  5. Brinken Anna Analiza składu ciała – podstawowe badanie u dietetyka 2016  http://zdrowadieta.szczecin.pl
  6. Brinken Anna Suplementy na odchudzanie 2016 http://zdrowadieta.szczecin.pl
  7. Brinken Anna. Czy warto jeść chleb? 2016 http://zdrowadieta.szczecin.pl
  8. Brinken Anna. Sposoby na (świąteczne) przejedzenie. 2014.  http://zdrowie.dziennik.pl/diety/artykuly/478516,sposoby-na-przejedzenie-wywiad-z-dietetykiem-dr-inz-anna-brinken.html
  9. Co może jeść matka karmiąca? (komentarz) 2014. http://szczecin.naszemiasto.pl/artykul/co-moze-jesc-matka-karmiaca,2453131,art,t,id,tm.html
  10. Brinken Anna. Dieta bezglutenowa. 2015 http://zdrowadieta.szczecin.pl
  11. Brinken Anna. Dieta owsiana. 2014 http://zdrowadieta.szczecin.pl 
  12. Brinken Anna. Olej na zimno czy na gorąco? 2014 http://zdrowadieta.szczecin.pl 
  13. Brinken Anna. Piwo-prozdrowotny napój? 2016 http://zdrowadieta.szczecin.pl
  14. Brinken Anna, Piątek Jarosław, Biel Wioletta, Sagan Zygmunt. 2012. Occurrence And Biological Activity Of Lectins In Seeds Of Leguminous Plants And Cereals. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric. Aliment., Pisc. Zootech. 300 (24), 17–26.
  15. Kotlarz (Brinken) Anna, Sujak Agnieszka, Strobel Wacław, Grzesiak Wilhelm. 2011. Chemical composition and nutritive value of protein of the pea seeds – effect of harvesting year and variety. Vegetable Crops Research Bulletin. 75, 57-69. cyt. 8
  16. Sujak Agnieszka, Kotlarz (Brinken) Anna, Strobel Wacław. 2006. Compositional and nutritional evaluation of several lupin seeds. Food Chem. 98, 711–719. IF (5letni) 4,232, cyt. 167