Dietetyk dr Anna Brinken
Zagadnieniami dotyczącymi żywienia zajmuję się od ponad 30 lat. Przez większość tego czasu miały one charakter naukowy.
W okresie 20 lat pracy na uczelni moje zainteresowania skupiały się głównie wokół jakości białka roślinnego oraz stopnia jego wykorzystania przez żywy organizm w powiązaniu z obecnością w diecie związków antyodżywczych. Zwieńczeniem badań było uzyskanie stopnia naukowego doktora w zakresie oceny wartości odżywczej produktów roślinnych w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Oprócz pracy naukowej zajmowałam się również edukacją młodzieży akademickiej.
Cały czas poszerzam swoją wiedzę szukając powiązań między chorobami a sposobem odżywiania się. Korzystam z artykułów zamieszczonych w czasopismach popularno-naukowych oraz naukowych poświęconych tym zagadnieniom. Wnikliwie analizuję ich treść. Biorę udział w konferencjach oraz szkoleniach. Wszystko po to, abym mogła skutecznie pomagać moim pacjentom.
Mój gabinet wyposażony jest w nowoczesny aparat do analizy składu ciała. Wyniki analizy, to doskonały sposób na określenie właściwej kaloryczności diety, kontrolowanie efektów wprowadzonej diety oraz aktywności fizycznej.
W swojej ofercie proponuję również skorzystanie z możliwości wykonania i interpretacji wyników analizy pierwiastkowej włosów. Nasze włosy mogą wiele „powiedzieć” o kondycji naszego ciała. Niedobory mineralne i witaminowe prowadzą do zachwiania delikatnej równowagi w organizmie objawiając się chorobami. Stąd problemy z tarczycą, nadnerczami, układem kostno-szkieletowym, układem nerwowym itd.
Podczas długotrwałej opieki dietetycznej omawiam efekty stosowania zdrowej diety, wspieram, mobilizuję do dalszej pracy nad zmianą sylwetki i nad poprawą zdrowia. Dzięki mojej wiedzy i posiadanym umiejętnościom zapewnia skuteczne i przede wszystkim zdrowe odchudzanie lub przybieranie na wadze. Dieta, którą proponuję wsparta odpowiednią suplementacją działa uzdrawiająco na organizm. W niektórych przypadkach skutkiem leczenia żywieniowego jest ograniczenie ilości stosowanych leków, a w sytuacji gdy symptomy choroby dopiero się pojawiły, możliwe jest nawet zlikwidowanie jej przyczyny. Dlatego zachęcam do skorzystania z oferty dietetyka zanim choroba „na dobre się rozgości”.
Ze względu na charakter prowadzonych wcześniej badań, przekonana jestem o dużym znaczeniu właściwego doboru produktów żywnościowych w diecie w celu wzajemnego uzupełniania się składników pokarmowych. Tym między innymi kieruję się opracowując skład posiłków. Białko, to jeden z bardzo ważnych elementów naszej diety. które powinniśmy dostarczać w optymalnych ilościach. Podaż zbyt mała (weganie) lub zbyt duża (przesadny apetyt na mięso), będzie negatywnie oddziaływać na zdrowie.
Fot. <a href=”https://pl.depositphotos.com/stock-photos/education.html”>Średnio rzadki stek Ribeye z ziołami i kawałek masła na – pl.depositphotos.com</a>
Zarówno ilość jak i jakość białka są bardzo ważnym elementem diety dla osób poddanych długotrwałej terapii kortykosteroidami stosowanej w przypadku przewlekłych reumatycznych chorób zapalnych, zaburzeń immunologicznych, czy w niektórych przypadkach astmy. Również moment rekonwalescencji po przebytych chorobach, czy operacjach, wymaga dostarczenia większej ilości białka w celu regeneracji organizmu.
SPRAWIAM, ŻE OCHOTA NA SŁODYCZE PRZESTAJE BYĆ PROBLEMEM
Dzięki swojej wiedzy i posiadanym umiejętnościom zapewniam skuteczne i przede wszystkim zdrowe odchudzanie bez efektu jojo. Nie głodzę, nie przekarmiam, konsultuję dietę na bieżąco, dopasowuję plan żywienia do możliwości organizacyjnych pacjenta i jego preferencji pokarmowych. Zmieniam nawyki żywieniowe, które pozostają na zawsze.
Radość moich pacjentów z uzyskanych efektów jest również moją radością i wielką satysfakcją
Wykształcenie
Kwalifikacje zawodowe dietetyka, Akademia Dietetyki – placówka oświatowa kształcenia ustawicznego certyfikowana przez Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Praca doktorska: Anna Kotlarz (Brinken) Wartość pokarmowa nasion łubinów oraz wartość biologiczna białka zestawów zbożowo-łubinowych w badaniach na szczurach laboratoryjnych. 1999, ss. 89. Protokół dostępu do fragmentu pracy zgłoszonej do konkursu STATISTICA, 29 10 2017:
Doświadczenia zawodowe
Od 2013 roku gabinet dietetyczny SanusDiet Anna Brinken
1999-2012 – nauczyciel akademicki i naukowiec w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym, Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt.
Moje porady dietetyczne można przeczytać na portalu abcZdrowie.pl.
WSPÓŁPRACA Z Wellbeing Polska – PROGRAMY MIERZALNE DLA FIRM
„Telemedycyna – po polsku” zorganizowana dla pracowników firmy Kalmar Cargotec w Stargardzie w dniach 17 i 18 listopada 2022 r.
Przeprowadzenie audytu zdrowia, konsultacji dietetycznych oraz pomiarów składu ciała z interpretacją wyników.
WSPÓŁPRACA ZE SZKOŁAMI
1. Wywiad dla gazetki szkolnej Gimnazjum w Przecławiu (Gmina Kołbaskowo) 2015 r.
Gabinet dietetyczny SanuSdiet uczestniczył w akcji „Bezpłatne badania serca” w Centrum Handlowym Auchan Kołbaskowo w Szczecinie w ramach ogólnopolskiej kampanii profilaktyki chorób układu krążenia „Teraz Serce!”
- badanie EKG wraz z opisem lekarza specjalisty
- pomiar cholesterolu
- pomiar ciśnienia
- obliczenie wskaźnika BMI
- porady dietetyka SanusDiet
Terminy:
- 9 maja 2015 r. od 10 00 do 18 00;
- 27 kwietnia 2014 r. od 10 00 do 18 00
WSPÓŁPRACA Z MEDIAMI
Radio Szczecin
Wywiad przeprowadzony przez p. Milenę Milewską nt. spożywania chleba i jego jakości. Czy jeść, a jeśli tak, to czym powinien się charakteryzować i w jaki sposób to sprawdzić? 17.01.2016
Radio Szczecin
Udział w audycji Potyczki Moniki Pyrek – Projekt Zdrowie prowadzonym przez p. Monikę Bielik. Tematem rozmowy była wartość odżywcza miąższu i pestek dyni.7.10.2015
Głos Regionów TVP Szczecin
Tematem programu była reakcja uczniów, nauczycieli, rodziców i osób prowadzących sklepiki szkolne oraz piekarzy na wprowadzone w życie nowe przepisy dot. bezpieczeństwa żywności i żywienia. Jako dietetyk wspomniałam o konieczności edukacji żywieniowej kierowanej zarówno do dzieci, młodzieży jak i do rodziców. Tylko wtedy wymóg wprowadzonych zaleceń żywieniowych do szkół będzie zrozumiały i łatwiejszy do zaakceptowania. 11. 10 2015
WSPÓŁPRACA Z PORTALEM kobietowo.pl
- Anna Brinken. Chory z zakwaszenia 2016
- Anna Brinken. Jajko na zdrowie. 2016
- Anna Brinken. Czy piwo może być zdrowe? 2016