IBS – DIETA W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO

IBS – doskwierająca dolegliwość

Zdiagnozowano u Ciebie IBS (ang. irritable bowel syndrome). Co masz robić, aby uporać się z problemem?

Po pierwsze, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś/zrobiłeś, wprowadź urozmaiconą zdrową dietę pozbawioną słodyczy, fast food’ów i alkoholu. Zrezygnuj z palenia tytoniu.

Probiotyki

Koniecznie zastosuj terapię probiotykową. Rekomendowane szczepy bakteryjne, to:

ibs

  • w postaci bólowo-wzdęciowej: Bifidobacterium infants B5624, Lactobacillus casei Shirota, Lactobacillus plantarum 299V
  • w postaci bólowej: Lactobacillus rhamnosus GG (tylko u dzieci), preparat złożony VSL#3;
  • w postaci zaparciowej: Bifidobacterium animalis DN-173010 (występuje również w jogurtach i napojach mlecznych), Lactobacillus casei Shirota, E.coli Nissle.

Oprócz probiotyków ważna jest w diecie obecność błonnika, który stanowi pożywkę dla dobrych bakterii jelitowych. Błonnik pokarmowy sprzyja dodatkowo perystaltyce, oczyszczaniu jelit i wypróżnianiu. Jeśli błonnik dodawany w suplemencie jest źle tolerowany (wzdęcia, bóle brzucha), można wprowadzić dostępny na rynku farmaceutycznym błonnik rozpuszczalny, ale nieżelujący. Efekty stosowania probiotykoterapii powinny pojawić się po co najmniej miesięcznej kuracji.

Nietolerancje

W postaci biegunkowej lub mieszanej warto wprowadzić co najmniej kilku tygodniową dietę bezglutenową. W przypadku celiakii dieta bezglutenowa musi być stosowana dożywotnio.

Jeśli przedstawione powyżej sposoby radzenia sobie z IBS nie przynoszą ulgi należy wycofać pokarmy bogate w oligo- mono-, dwusacharydy, alkohole polihydroksylowe (FODMAP)

Źródła cukrów:
oligosacharydy: nasiona roślin strączkowych
glukoza: syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy
dwusacharydy: sacharoza – potocznie cukier (buraczany lub trzcinowy)
fruktoza: cukier zawarty w owocach, syrop fruktozowy i syrop glukozowo-fruktozowy
alkohole polihydroksylowe: m.in. inozytol, mannitol, ksylitol, sorbitol.

Uszczelnienie jelita

Rozważ zastosowanie oczyszczającej i uszczelniającej jelito mikstury Słoneckiego (uwaga: możliwa nadwrażliwość na aloes; przeciwwskazania: nadczynność tarczycy, chora wątroba, ostre objawy ze strony woreczka żółciowego, inne różnego pochodzenia ostre stany zapalne, hemoroidy). Rekomendowany jest miąższ z aloesu, czyli całkowicie pozbawiony skórki. Miąższ aloesu wspomaga leczenie zespołu jelita nadwrażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelit.

Diagnostyka

Można pójść na skróty wykonując przed rozpoczęciem leczenia diagnostykę. Wtedy mamy pełny obraz tego co nam szkodzi. Zakres badań, to ocena funkcjonalności jelita pod względem obecności bakterii tlenowych, beztlenowych, grzybów, stopnia trawienia i wchłaniana składników pokarmowych, odporności błon śluzowych, immunoglobulin A oraz testy w kierunku celiakii, alergii, nietolerancji pokarmowych i nietolerancji cukrów oraz inne testy. Wyniki testów pozwalają na szybkie wprowadzenie celowanej terapii żywieniowej. Niestety koszt badań jest wysoki. Zachęcam jednak do wykonania przynajmniej niektórych, aby przyspieszyć wyleczenie.

Aktywność fizyczna i techniki relaksacyjne

Radzenie sobie z IBS, to nie tylko dieta i suplementacja. Wprowadź umiarkowaną aktywność fizyczną. Na podkreślenie zasługują techniki relaksacyjne i unikanie stresów, które dają wymierne efekty. Na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych stwierdzono wysoką skuteczność terapii behawioralnych, hipnozy i medytacji.

Bibliografia
Łoniewski I., Marlicz W. 2017. Dieta i probiotyki w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego, Food Forum 5 (21), 76-79.


Autor: Dr Anna Brinken

Zagadnieniami dotyczącymi żywienia zajmuję się od ponad 20 lat. Przez większość tego czasu miały one charakter naukowy. Zainteresowania moje skupiały się głównie wokół jakości białka roślinnego oraz stopnia jego wykorzystania przez żywy organizm w powiązaniu z obecnością w diecie związków antyodżywczych. Zwieńczeniem badań było uzyskanie stopnia naukowego doktora w zakresie oceny wartości odżywczej produktów roślinnych w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Oprócz pracy naukowej, zajmowałam się również edukacją młodzieży akademickiej. W 2012 roku uzyskałam kwalifikacje zawodowe dietetyka.