Chory z zakwaszenia

Zakwaszenie organizmu, to powód licznych chorób. Sięgasz po farmaceutyki i dalej narzekasz na zdrowie. Często odwiedzasz przychodnie, być może szpitale, albo udajesz że wszystko jest w porządku, do czasu …

Zakwaszenie organizmu

Jeśli źle się czujesz, wypadają Ci włosy, uskarżasz się na ból głowy, masz problemy ze snem, odczuwasz ciągłe dolegliwości zdrowotne, a nawet męczy Cię jakaś choroba, to z dużym prawdopodobieństwem przyczyną jest zakwaszenie organizmu.

Pierwsze co możesz zrobić, aby to sprawdzić, posłuż się papierkiem lakmusowym kupionym w aptece lub zajrzyj do wyników ogólnego badania moczu. Idealne pH dla moczu wynosi 6,5-7,2. Im mniejsza wartość poniżej, tym organizm jest bardziej zakwaszony. Wydalanie nadmiaru kwasów wraz z moczem jest pierwszym z możliwych sposobów oczyszczania się organizmu. Jeśli jest ich za dużo, kwasy zaczynają gromadzić się w tkance łącznej, w następnej kolejności w chrząstkach, stawach, ścięgnach i mięśniach. Stąd mamy bóle reumatyczne i stany zwyrodnieniowe układu kostnego (artroza). Zakwaszenie zbiera jeszcze większe żniwo. Wszelkie choroby autoimmunologiczne są z nim powiązane. Dna moczanowa lub podwyższenie kwasu moczowego we krwi oraz zgaga są pierwszymi alarmującymi symptomami katastrofalnego zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie zwiększa podatność na infekcje i stresy emocjonalne.

Kalorie kotlet schabowy

Skąd się to bierze? Ma tu swój udział zanieczyszczenie środowiska i żywności, czyli dostęp i wchłanianie substancji toksycznych. Powodem jest również niewłaściwie skomponowana codzienna dieta, w której obfitują słodycze, konserwy, chemiczne dodatki do żywności, produkty wysokobiałkowe (mięso, ryby, jajka). Zakwaszające działanie ma również alkohol, sery i twarogi oraz produkty zbożowe. Te ostatnie im bardziej przetworzone tym gorzej, gdyż mąki o niskim typie przemiału (np. 550), zawierają dużo mniej korzystnych minerałów. Lekko zakwaszające produkty, to nasiona roślin strączkowych oraz kasza gryczana. Do zasadotwórczych zaliczamy surowe mleko, jogurt, śmietanę i zioła. Oprócz wymienionych kasza jaglana oraz owoce i warzywa . To one powinny być głównym składnikiem naszej diety. Żywność zasadotwórcza neutralizuje wytwarzane kwasy. Jeśli jest jej za mało, organizm czerpie wapń z kości dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej we krwi prowadząc w ostateczności do osteoporozy.

Jeśli jesteś zakwaszony zacznij od wprowadzenia diety składającej się w większości z żywności zasadotwórczej i w mniejszym stopniu lekko zakwaszającej i sporadycznie zakwaszającej. Można się też wspomagać preparatami zawierającymi dwuwęglan sodu. Umiarkowana aktywność fizyczna będzie tu bardzo ważnym atutem w oczyszczaniu organizmu z kwasów.

Szybkie odchudzanie

Otyłość to zaburzenie metaboliczne

Wiele czynników wpływa na to jak wyglądamy. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że dieta i ruch mają tu ogromne znaczenie. Ale to nie wszystko. Ważne będą również predyspozycje organizmu, obciążenia genetyczne chorobami i skłonnościami do ich rozwinięcia, stały stres i napięcie, które nam towarzyszy często codziennie. Te ostatnie czynniki mają ścisły związek z wydzielaniem hormonu stresu kortyzolu i jego powiązaniem z insulinoopornością. Przewlekły nadmiar kortyzolu prowadzi do nadciśnienia tętniczego (zwiększone ryzyko zawału serca lub udaru mózgu), zmniejszania masy kostnej (osteoporoza), osłabia produkcję kolagenu (rozstępy), zwiększa podatność na infekcje i choroby przewlekłe, osłabia pamięć, nasila degradację komórek mózgowych w hipokampie (choroba Alzheimera), utrudnia uczenie i zapamiętywanie.

Szybkie odchudzanie i zagrożenia z tym związane

Zbyt szybkie odchudzanie wiąże się ze znacznym ubytkiem masy mięśniowej i spowolnieniem przemiany materii

Szybkie odchudzanie
Dieta odchudzająca nie powinna być restrykcyjna

Trzeba pamiętać, że gwałtowne chudnięcie spowodowane „dietami cud” jest nieprawidłowe, gdyż kończy się zwisającymi fałdami skóry, a następnie efektem jojo. Niejednokrotnie dochodzi również do wystąpienia objawów kamicy żółciowej.

Nie bez znaczenia jest intensywność ćwiczeń. Wydawałoby się, że im więcej i mocniej ćwiczymy, tym szybciej osiągniemy sukces. Nic bardziej mylnego. Intensywne, albo długotrwałe ćwiczenia aerobowe podwyższają poziom hormonu stresu – kortyzolu, w efekcie utrudniają chudnięcie.

Najbardziej korzystne tempo odchudzania

Przyjmuje się, że ubytek masy ciała w trakcie stosowania zbilansowanej diety, powinien wynosić średnio nie więcej niż ok. 1 kg/tydzień. Powinien on dotyczyć tkanki tłuszczowej oraz nadmiaru wody w organizmie. Wtedy mówimy o zdrowym odchudzaniu bez efektu jojo.

Jak powinno przebiegać prawidłowe odchudzanie?

Prawidłowe odchudzanie najlepiej przeprowadzić pod okiem specjalisty Podczas opieki dietetycznej duże znaczenie ma dokładne stosowanie się do ustalonych wcześniej zaleceń. Pokarmy powinny dostarczać odpowiednią ilość białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, minerałów i witamin. W przypadku diety niskokalorycznej konieczna jest suplementacja składników mineralnych i witaminowych. Pomocne będą również tzw. spalacze tłuszczu zawarte chociażby w przyprawach.

Proporcje składników pokarmowych przekładają się na skład diety pod względem udziału produktów zbożowych, mięsnych, rybnych, pochodzenia mlecznego, jaj, warzyw i owoców.

Połączenie zrównoważonej diety opierającej się na optymalnych proporcjach składników pokarmowych z aktywnością fizyczną daje dodatkowe korzyści.

Zdrowe odżywianie sprzyjające ładnej sylwetce, to zdrowe nawyki żywieniowe, które powinny pozostać z nami już na zawsze. Nie zapominajmy też o systematycznym nawadnianiu organizmu.

Nietolerancje pokarmowe

W przypadku opornego odchudzania warto wykonać testy w kierunku nietolerancji pokarmowych. Nietolerancje prowadzą do stanów zapalnych w organizmie, te z kolei do nadmiernej produkcji kortyzolu, o którym wspomniałam wyżej.

Podsumowanie

Jeżeli chcemy uniknąć zaburzeń metabolicznych, hormonalnych, nadwagi i otyłości wraz z konsekwencjami, powinniśmy wprowadzić dietę opartą o zdrowe nawyki żywieniowe, unikać przewlekłego stresu, wysypiać się oraz wprowadzić regularny umiarkowany wysiłek fizyczny.

Bibliografia

Waśko-Czopnik D. Wpływ hiperkortyzolemii na insulinooporność w aspekcie trudności w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Food Forum 2 (18) 2017, 66-71.

WHR

Określenie typu sylwetki w szczegółach

Wskaźnik WHR (ang. waist-hip ratio) – współczynnik określający typ otyłości związany z rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej, obliczany na podstawie obwodu pasa i bioder.

WHR = P/BP – obwód pasa (cm)

B – obwod bioder (cm)

Przykład: WHR = 116 cm/126 cm = 0,92

WHR równe 0,92 u kobiety oznacza, że występuje u niej otyłość typu androidalnego.

whr
Otyłość androidalna – kształt jabłka

Płeć

WHR

Typ otyłości

Dla kobiet

> 0,85

androidalna – kształt jabłka

< 0,85

gynoidalna – kształt gruszki

Dla mężczyzn

> 0,94

androidalna – kształt jabłka

< 0,94

gynoidalna – kształt gruszki

Otyłość uogólniona – zawartość tkanki tłuszczowej zwiększona we wszystkich częściach ciała.

Uważa się, że układ tkanki tłuszczowej jest ważniejszy niż jego ogólna ilość, gdyż dzięki niemu można oszacować ryzyko takich zaburzeń metabolizmu jak choroby serca, cukrzyca typu 2, kamica pęcherzyka żółciowego. Tłuszcz zgromadzony głównie wokół brzucha (tłuszcz trzewny) powoduje kształt „jabłka”, który łączy się z większym ryzykiem dla zdrowia niż w przypadku osób o kształcie „gruszki”. U tych ostatnich tłuszcz gromadzi się wokół bioder i ud. Typ pierwszy występuje częściej.

Sposób rozmieszczenia tkanki tłuszczowej jest częściowo uwarunkowany genetycznie i częściowo określony przez równowagę hormonalną (poziom estrogenów i testosteronu).

Jeśli masz kłopot z niedowagą, nadwagą, otyłością lub po prostu chcesz się dowiedzieć jakie najlepsze są dla Ciebie proporcje pokarmów w diecie, aby zdrowo się odżywiać - zapraszam do skorzystania z dietetycznej opieki specjalistycznej.

Proporcję masy ciała w stosunku do wzrostu określa wskaźnik BMI

Przykładowy wynik analizy składu ciała z podaniem typu sylwetki wykonany na aparacie Jawon Medical IOI-353 można zobaczyć tutaj.

BMI

Wskaźnik masy ciała w szczegółach

Wskaźnik masy ciała BMI (ang. body mass index) jest prostą metodą możliwą do zastosowania dla każdego z nas. Informuje nas o proporcji naszej masy ciała w stosunku do wzrostu.

Poniżej przedstawiam wzór, aby każdy zaglądający na tę stronę mógł się zorientować czy jego BMI mieści się w normie, czy też wykazuje odchylenia od normy.

bmi

BMI = masa ciała/wzrost2 (kg/m2)

Przykład: BMI= 90/(1,64)2 (kg/m2) = 90/2,69 = 33,5

BMI wynoszące 33,5 oznacza, że u danej osoby występuje średni stopień otyłości.

 Niedowaga < 18,5
 Norma18,5-24,9
 Nadwaga 25,0-29,9
 Otyłość średniego stopnia 30,0-34,9
 Otyłość znacznego stopnia 35,0-39,9
Otyłość bardzo znacznego stopniaod 40

Klasyfikacja otłuszczenia na podstawie BMI [WHO, „Consultation on Obesity”, Genewa 1997]

U sportowców lub osób muskularnych BMI może wskazywać nadwagę, u kulturystów zaś – nadwagę lub nawet otyłość. Dzieje się tak dlatego, że masa mięśniowa stanowi znacznie większy udział wagowy w składzie ciała niż tkanka tłuszczowa. Typ sylwetki lepiej oceniać na podstawie dwóch parametrów – BMI oraz procentu tkanki tłuszczowej.

Tkankę tłuszczową można przeoczyć u osób, które mają niewielką masę mięśniową lub u tych, które częściowo utraciły muskulaturę. Tak dzieje się u osób starszych.

Dlatego wyliczenie samego wskaźnika masy ciała (BMI) nie stanowi wystarczającej podstawy do określenia poziomu metabolizmu człowieka, a tym bardziej do skomponowania odpowiedniej diety. Takie możliwości daje ocena składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej (BIA). Więcej na ten temat można przeczytać w zakładce Analiza składu ciała. 

Przykładowy wynik analizy składu ciała z podaniem typu sylwetki wykonany na aparacie Jawon Medical IOI-353 można zobaczyć tutaj.

Typ sylwetki lub otyłości określa się również na podstawie WHR.

Ryzyko chorób

Ryzyko chorób zwiększa się wraz z otyłością

Odchudzanie z dietetykiem jest łatwiejsze i skuteczniejsze

Nadmierne okrągłości w okolicach brzucha, bioder i ud mogą być dla nas poważnym problemem estetycznym. Są też tacy, którzy postanawiają pokochać swoje kształty i nie traktują tego jako problemu. Tymczasem nadmiar tkanki tłuszczowej, a tym bardziej otyłość jest zagrożeniem dla zdrowia. Dlatego zmiana nawyków żywieniowych powinna być priorytetem dla osób będących w grupie ryzyka.

Ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych (hipercholesterolemia, cukrzyca, hiperglikemia, hiperinsulinemia, hiperlipidemia, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze i in.) zwiększa się wraz ze wzrostem wskaźnika BMI i WHR. Dlatego w porę zadbajmy o siebie. Jeżeli wymienione choroby występują w rodzinie, to ryzyko jest tym większe.

ryzyko chorób

Zdrową, dobrze zbilansowaną dietą możemy zapobiec potencjalnym zachorowaniom, a w przypadku istniejących schorzeń, można doprowadzić do polepszenia parametrów fizjologicznych. Lekarz może wówczas zadecydować o zmniejszeniu ilości przyjmowanych leków.

Im szybciej weźmiemy się za siebie, tym łatwiej osiągniemy cel. Zwlekanie doprowadzi do chorób metabolicznych lub w przypadku ich istnienia – do ich zintensyfikowania, leczenia farmakologicznego i dłuższej drogi do uzyskania poprawy stanu zdrowia.

Działaj już dziś!