Szybkie odchudzanie

Otyłość to zaburzenie metaboliczne

Wiele czynników wpływa na to jak wyglądamy. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że dieta i ruch mają tu ogromne znaczenie. Ale to nie wszystko. Ważne będą również predyspozycje organizmu, obciążenia genetyczne chorobami i skłonnościami do ich rozwinięcia, stały stres i napięcie, które nam towarzyszy często codziennie. Te ostatnie czynniki mają ścisły związek z wydzielaniem hormonu stresu kortyzolu i jego powiązaniem z insulinoopornością. Przewlekły nadmiar kortyzolu prowadzi do nadciśnienia tętniczego (zwiększone ryzyko zawału serca lub udaru mózgu), zmniejszania masy kostnej (osteoporoza), osłabia produkcję kolagenu (rozstępy), zwiększa podatność na infekcje i choroby przewlekłe, osłabia pamięć, nasila degradację komórek mózgowych w hipokampie (choroba Alzheimera), utrudnia uczenie i zapamiętywanie.

Szybkie odchudzanie i zagrożenia z tym związane

Zbyt szybkie odchudzanie wiąże się ze znacznym ubytkiem masy mięśniowej i spowolnieniem przemiany materii

Szybkie odchudzanie
Dieta odchudzająca nie powinna być restrykcyjna

Trzeba pamiętać, że gwałtowne chudnięcie spowodowane „dietami cud” jest nieprawidłowe, gdyż kończy się zwisającymi fałdami skóry, a następnie efektem jojo. Niejednokrotnie dochodzi również do wystąpienia objawów kamicy żółciowej.

Nie bez znaczenia jest intensywność ćwiczeń. Wydawałoby się, że im więcej i mocniej ćwiczymy, tym szybciej osiągniemy sukces. Nic bardziej mylnego. Intensywne, albo długotrwałe ćwiczenia aerobowe podwyższają poziom hormonu stresu – kortyzolu, w efekcie utrudniają chudnięcie.

Najbardziej korzystne tempo odchudzania

Przyjmuje się, że ubytek masy ciała w trakcie stosowania zbilansowanej diety, powinien wynosić średnio nie więcej niż ok. 1 kg/tydzień. Powinien on dotyczyć tkanki tłuszczowej oraz nadmiaru wody w organizmie. Wtedy mówimy o zdrowym odchudzaniu bez efektu jojo.

Jak powinno przebiegać prawidłowe odchudzanie?

Prawidłowe odchudzanie najlepiej przeprowadzić pod okiem specjalisty Podczas opieki dietetycznej duże znaczenie ma dokładne stosowanie się do ustalonych wcześniej zaleceń. Pokarmy powinny dostarczać odpowiednią ilość białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, minerałów i witamin. W przypadku diety niskokalorycznej konieczna jest suplementacja składników mineralnych i witaminowych. Pomocne będą również tzw. spalacze tłuszczu zawarte chociażby w przyprawach.

Proporcje składników pokarmowych przekładają się na skład diety pod względem udziału produktów zbożowych, mięsnych, rybnych, pochodzenia mlecznego, jaj, warzyw i owoców.

Połączenie zrównoważonej diety opierającej się na optymalnych proporcjach składników pokarmowych z aktywnością fizyczną daje dodatkowe korzyści.

Zdrowe odżywianie sprzyjające ładnej sylwetce, to zdrowe nawyki żywieniowe, które powinny pozostać z nami już na zawsze. Nie zapominajmy też o systematycznym nawadnianiu organizmu.

Nietolerancje pokarmowe

W przypadku opornego odchudzania warto wykonać testy w kierunku nietolerancji pokarmowych. Nietolerancje prowadzą do stanów zapalnych w organizmie, te z kolei do nadmiernej produkcji kortyzolu, o którym wspomniałam wyżej.

Podsumowanie

Jeżeli chcemy uniknąć zaburzeń metabolicznych, hormonalnych, nadwagi i otyłości wraz z konsekwencjami, powinniśmy wprowadzić dietę opartą o zdrowe nawyki żywieniowe, unikać przewlekłego stresu, wysypiać się oraz wprowadzić regularny umiarkowany wysiłek fizyczny.

Bibliografia

Waśko-Czopnik D. Wpływ hiperkortyzolemii na insulinooporność w aspekcie trudności w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Food Forum 2 (18) 2017, 66-71.

Autor: Dr Anna Brinken

Zagadnieniami dotyczącymi żywienia zajmuję się od ponad 20 lat. Przez większość tego czasu miały one charakter naukowy. Zainteresowania moje skupiały się głównie wokół jakości białka roślinnego oraz stopnia jego wykorzystania przez żywy organizm w powiązaniu z obecnością w diecie związków antyodżywczych. Zwieńczeniem badań było uzyskanie stopnia naukowego doktora w zakresie oceny wartości odżywczej produktów roślinnych w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Oprócz pracy naukowej, zajmowałam się również edukacją młodzieży akademickiej. W 2012 roku uzyskałam kwalifikacje zawodowe dietetyka.

Dodaj komentarz