Przygotowanie do wizyty

Wizyta u dietetyka

Przygotowanie do wizyty jest bardzo ważnym elementem uzyskania wiarygodnego wyniku analizy składu ciała i dopasowania diety do potrzeb organizmu

Pomiary segmentowej analizy składu ciała (ręce, nogi, tułów) wykonywane są za pomocą aparatu Jawon Medical IOI 353. Aparat wysyła bardzo słaby prąd elektryczny do pomiaru impedancji (oporu elektrycznego) ciała. Ponieważ impedancja zmienia się zgodnie z dystrybucją płynów w organizmie, należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami w celu osiągnięcia dokładnego pomiaru:

Wizyta u dietetyka

  1. Nie należy wykonywać pomiaru bezpośrednio po intensywnym wysiłku fizycznym, pacjent powinien być wypoczęty
  2. Nie należy jeść i pić przynajmniej 2 godziny przed pomiarem. Wahania bilansu wody oddziaływają na procentową zawartość tłuszczu podczas pomiaru
  3. Nie należy wykonywać pomiaru zaraz po kąpieli, pływaniu, wizycie w saunie.
  4. Należy zdjąć ciężkie ubrania i biżuterię.
  5. Pomiar wykonywany jest przez bose stopy.
  6. Podeszwy stóp nie powinny być zabrudzone.
  7. Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem.
  8. Wskazane jest zważenie w domu ubrania, w którym będzie wykonywany pomiar, wtedy nie ma potrzeby rozbierania się w gabinecie do bielizny. Najłatwiej zważyć się w ubraniu i bez ubrania. Różnica będzie właściwą wagą ubrania.

Nie wykonuje się pomiaru u kobiet ciężarnych oraz osób ze stymulatorem serca.

Oferta dietetyczna W zakresie rozszerzonym, pomocne będą wyniki badań lekarskich.