IBS – DIETA W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO

IBS – doskwierająca dolegliwość

Zdiagnozowano u Ciebie IBS (ang. irritable bowel syndrome)

Co masz robić, aby uporać się z problemem?

ibs
Przewlekły ból brzucha, to jeden z objawów IBS

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś/zrobiłeś:

  • wprowadź urozmaiconą zdrową dietę pozbawioną słodyczy, fast food’ów i alkoholu
  • zrezygnuj z palenia tytoniu
  • zastosuj probiotyki
  • wprowadź umiarkowaną aktywność fizyczną
  • naucz się technik relaksacyjnych
Czytaj dalej IBS – DIETA W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO

Fitoestrogeny – żywieniowe wspomagacze młodości i poprawy zdrowia

Fitoestrogeny

Fitoestrogeny i menopauza

Fitoestrogeny, to roślinne substancje mające podobne działanie do ludzkich estrogenów.

Substancje te działające jak żeńskie hormony, pomogą w łagodniejszy sposób przejść uciążliwy okres menopauzy. Fitoestrogeny będą wspomagać ochronę przed osteoporozą, miażdżycą, nadciśnieniem i innymi dolegliwościami charakterystycznymi dla tego trudnego czasu dla kobiety.

Czytaj dalej Fitoestrogeny – żywieniowe wspomagacze młodości i poprawy zdrowia

Dieta i suplementacja dietetyczna w osteoporozie

Osłabienie kości może rozwijać się podstępnie w ciągu wielu lat, a nawet dziesięcioleci. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą zaburzać mineralizację układu kostnego w okresie wzrastania i rzutować na przyszłą szczytową masę kostną w wieku ok. 30 lat. Zdaniem naukowców im mniej kości zbudowaliśmy w młodości, tym niższa szczytowa masa kostna i tym łatwiej o rozwój osteopenii i osteoporozy i większe ryzyko złamania w przyszłości. Osteopenia może wystąpić już u dzieci. Jeśli współistnieje z bólami mięśniowo-szkieletowymi niejasnego pochodzenia, jest wskazaniem do szczególnej obserwacji i kontroli zdrowia dzieci.

Czytaj dalej Dieta i suplementacja dietetyczna w osteoporozie

Cukier trzcinowy czy buraczany

Cukier trzcinowy czy buraczany – co wybrać?

Cukier trzcinowy czy buraczany

Pod względem kalorycznym wszystkie rodzaju cukru są zbliżone. Pozostaje kwestia smaku i upodobań. Tam, gdzie to możliwe słodki deser powinniśmy przygotowywać jednak z owoców bez dodatku cukru, które oprócz słodkiej fruktozy dostarczają nam witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika, tak ważnego dla uzyskania poczucia sytości, zrównoważonego poziomu glukozy we krwi, oczyszczania organizmu z toksyn i prawidłowej pracy jelit.

Czytaj dalej Cukier trzcinowy czy buraczany

Piwo – prozdrowotny napój?

Piwo prozdrowotny napój?

Piwo, to napój wypijany dla przyjemności, tymczasem nie wszyscy wiedzą, że ma ono działanie prozdrowotne pod warunkiem, że spożywane jest z umiarem
Piwo prozdrowotny napój

Dla mężczyzn jest to maks. 0,5 l piwa, dla kobiety 0,25 l dziennie. Istnieje jednak ryzyko, że małe ilości spożywanego piwa z czasem nie wystarczą i niewinne popijanie może przerodzić się w nałóg. Przyjmuje się, że umiarkowane ilości spożywanego alkoholu, to dla mężczyzny dwa drinki dziennie, czyli 20 g czystego alkoholu, dla kobiety 1 drink, czyli 10 g alkoholu, przy czym minimum dwa dni w tygodniu powinny być całkowicie wolne od alkoholu. Za 1 drinka uważa się kieliszek wódki o zawartości 40% etanolu (25 ml), lampkę wina 13-10% (75-100 ml) lub szklankę piwa 5-4% (200-250 ml). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przestrzega, że nieprzekraczalna ilość alkoholu dla mężczyzn to 40 g, a dla kobiet 20 g dziennie.

Czytaj dalej Piwo – prozdrowotny napój?

Tłusty czwartek

Tłusty czwartek obfity w kalorie

Słodki, mięciutki, rozpływający się w ustach, z ulubionym nadzieniem. Taki jest prawdziwy PĄCZEK

Odchudzanie z dietetykiem

Każdy wie, że jest kaloryczny, ale dla przypomnienia podaję jego wartość odżywczą: w 100 g: 414 kcal, 7,6 g białka, 15,5 g tłuszczu 60,6 g węglowodanów przyswajalnych, 1,5 g błonnika

Źródło: „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005
Jeden nieduży pączek waży około 70 g

Oznacza to spożycie 290 kcal. Tyle kalorii ma mniej więcej pożywna pełnowartościowa kolacja na diecie 1400 kcal

W przeliczeniu na energię: białko z pączka dostarcza 7% energii, tłuszcz 34% energii, węglowodany przyswajalne 59% energii

Tłusty czwartek

TŁUSTY CZWARTEK, to dzień kiedy możemy z czystym sumieniem zjeść pączka, faworki lub inne smakołyki ze zwiększoną ilością cukru i tłuszczu.

A co potem?

Połączenie dużej ilości cukru i tłuszczu sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej, zwłaszcza brzusznej. Jeśli Twój brzuch wygląda nie tak jak powinien, zdecyduj się wprowadzić smaczną urozmaicona zdrową dietę.

Wsparcie dietetyka w skomponowaniu odżywczych posiłków, czyli JESZ, CHUDNIESZ i WSPANIALE SIĘ CZUJESZ,  będzie TU nieocenione.

Skontaktuj się ze mną jak najszybciej. POMOGĘ poprawić sylwetkę, a nawet całkowicie ją zmienić. Określę prawidłowe proporcje pokarmów w posiłkach dobranych indywidualnie do Twoich potrzeb. Zdrowe nawyki żywieniowe pozostaną i będą służyć po zakończeniu terapii żywieniowej.

Jeśli chcesz osiągnąć sukces w odchudzaniu, skorzystaj z oferty dietetyka.

Poprawianie sylwetki dietą restrykcyjną, niskokaloryczną, niedoborową w składniki pokarmowe, czyli gwałtowne odchudzanie “dietami cud” lub długotrwałe oczyszczanie organizmu prowadzące do szybkiej utraty masy ciała – jest szkodliwe i kończy się efektem jojo oraz kamicą żółciową. Korzystanie z suplementów na odchudzanie może okazać się również szkodliwe dla zdrowia. Podstawą uzyskania właściwych efektów jest zrównoważona pełnowartosciowa dieta uzupełniona właściwie dobranymi suplementami diety zawierajacymi minerały, witaminy i antyoksydanty.

Dietetyk Szczecin Tel. +48 500 120 751 lub dietetyk@sanusdiet.pl

Ile jajek można zjeść?

Święta Wielkanocne, a z nimi ogrom jajek, które spożyjemy – można powiedzieć – bezkarnie.

Przez wiele lat docierały do nas informacje, że jajek nie należy jeść częściej niż jedno 2-3 razy w tygodniu ze względu na obecność znacznych ilości cholesterolu, a jego nadmiar w organizmie może oznaczać większe ryzyko miażdżycy. Tymczasem jajo, to samo zdrowie.

Zdrowe jajo

Jajo zawiera korzystne proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, kwasy omega-3, do tego proteiny o wzorcowym składzie aminokwasowym, potrzebne nam witaminy i minerały. Dodatkowym atutem są właściwości przeciwdrobnoustrojowe (proteiny), poprawiające pamięć (lecytyna) i korzystnie działające w profilaktyce i schorzeniach oczu (luteina i zeaksantyna). Jakże mogłoby być inaczej, przecież jajko to nie tylko potencjalne miejsce, ale i stołówka dla rozwijającego się ptasiego płodu. Powinniśmy korzystać z jego wartości odżywczych. Będzie ono ważnym składnikiem diety, szczególnie dla dzieci, młodzieży w okresie ich wzrostu oraz dla osób w podeszłym wieku.

Ile jajek można zjeść i czy zwiększają ryzyko miażdżycy?

Ile jajekIle w końcu można jeść jajek? Jedno dziennie? Czemu nie? Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza jedzenie do 10 jajek tygodniowo. Witaminy z grupy B (B12 i kwas foliowy) zawarte w jaju oraz w innych pokarmach, będą chronić przed miażdżycą. Głównym winowajcą podniesionego poziomu cholesterolu LDL w surowicy krwi są cukry proste, tłuszcze trans i alkohol oraz niedobór witamin z grupy B, a nie cholesterol dostarczany z pożywieniem.

Z powodu swoich walorów odżywczych, jajo powinno być jednym z elementów urozmaiconej diety. Z kolei nadmiar jajek w diecie, to nie tylko duże ilości cholesterolu, ale również fosforu zakwaszajacego organizm, dlatego należy zachować umiar stosując się do zaleceń WHO.

Co w jaju znaleźć możesz?

Wartość odżywcza 100 g jajka (bez skorupki): 139 kcal, 12,5 g białka, 9,7 g tłuszczu, 0,6 g węglowodanów, witamina A (39% normy), kwas foliowy B9 (16% normy), witamina B12 (67% normy), fosfor (29% normy), cynk (22% normy), cholesterol (120% normy)

Jajko na zdrowieWartość odżywcza 1 jajka klasy L (55 g, bez skorupki): 76,5 kcal, 6,9 g białka, 5,3 g tłuszczu, 0,3 g węglowodanów, witamina A (21% normy), kwas foliowy B9 (8% normy), witamina B12 (37% normy), fosfor (16% normy), cynk (12,5% normy), cholesterol (66% normy)

Wartość odżywcza 100 g żółtka: 314 kcal, 15,5 g białka, 28,2 g tłuszczu, 0,3 g węglowodanów, witamina A (126% normy), kwas foliowy B9 (38% normy), witamina B12 (195% normy), fosfor (84% normy), cynk (44% normy), cholesterol (354% normy)

Wartość odżywcza 1 żółtka (20 g): 62,8 kcal, 3,1 g białka, 5,6 g tłuszczu, 0,1 g węglowodanów, witamina A (25% normy), kwas foliowy B9 (7,6% normy), witamina B12 (37,5% normy), fosfor (17% normy), cynk (8,7% normy), cholesterol (71% normy)

Jajko – które jest najlepsze?

Najlepsze są jajka od kur z wolnego wybiegu utrzymywanych w warunkach ekologicznych. W sklepie możemy je znaleźć w opakowaniach oznakowanych numerem z pierwszą liczbą „0” określającą chów ekologiczny. Do wyboru są również: „1” (z wolnego wybiegu), „2” (ściółkowy), „3” (klatkowy). Takie oznaczenia znajdują się również na skorupkach jajek.

Kto nie je jajek?

Nie dla wszystkich jajka będą bezpiecznym pokarmem. Alergicy muszą się wystrzegać zarówno jajek, jak i produktów zawierających je w swoim składzie. Są to m. in. pieczywo, wyroby cukiernicze, lody, puddingi, sosy, naleśniki, pierogi, makarony i panierki.

Chory z zakwaszenia

Zakwaszenie organizmu, to powód licznych chorób. Sięgasz po farmaceutyki i dalej narzekasz na zdrowie. Często odwiedzasz przychodnie, być może szpitale, albo udajesz że wszystko jest w porządku, do czasu …

Zakwaszenie organizmu

Jeśli źle się czujesz, wypadają Ci włosy, uskarżasz się na ból głowy, masz problemy ze snem, odczuwasz ciągłe dolegliwości zdrowotne, a nawet męczy Cię jakaś choroba, to z dużym prawdopodobieństwem przyczyną jest zakwaszenie organizmu.

Pierwsze co możesz zrobić, aby to sprawdzić, posłuż się papierkiem lakmusowym kupionym w aptece lub zajrzyj do wyników ogólnego badania moczu. Idealne pH dla moczu wynosi 6,5-7,2. Im mniejsza wartość poniżej, tym organizm jest bardziej zakwaszony. Wydalanie nadmiaru kwasów wraz z moczem jest pierwszym z możliwych sposobów oczyszczania się organizmu. Jeśli jest ich za dużo, kwasy zaczynają gromadzić się w tkance łącznej, w następnej kolejności w chrząstkach, stawach, ścięgnach i mięśniach. Stąd mamy bóle reumatyczne i stany zwyrodnieniowe układu kostnego (artroza). Zakwaszenie zbiera jeszcze większe żniwo. Wszelkie choroby autoimmunologiczne są z nim powiązane. Dna moczanowa lub podwyższenie kwasu moczowego we krwi oraz zgaga są pierwszymi alarmującymi symptomami katastrofalnego zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie zwiększa podatność na infekcje i stresy emocjonalne.

Kalorie kotlet schabowy

Skąd się to bierze? Ma tu swój udział zanieczyszczenie środowiska i żywności, czyli dostęp i wchłanianie substancji toksycznych. Powodem jest również niewłaściwie skomponowana codzienna dieta, w której obfitują słodycze, konserwy, chemiczne dodatki do żywności, produkty wysokobiałkowe (mięso, ryby, jajka). Zakwaszające działanie ma również alkohol, sery i twarogi oraz produkty zbożowe. Te ostatnie im bardziej przetworzone tym gorzej, gdyż mąki o niskim typie przemiału (np. 550), zawierają dużo mniej korzystnych minerałów. Lekko zakwaszające produkty, to nasiona roślin strączkowych oraz kasza gryczana. Do zasadotwórczych zaliczamy surowe mleko, jogurt, śmietanę i zioła. Oprócz wymienionych kasza jaglana oraz owoce i warzywa . To one powinny być głównym składnikiem naszej diety. Żywność zasadotwórcza neutralizuje wytwarzane kwasy. Jeśli jest jej za mało, organizm czerpie wapń z kości dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej we krwi prowadząc w ostateczności do osteoporozy.

Jeśli jesteś zakwaszony zacznij od wprowadzenia diety składającej się w większości z żywności zasadotwórczej i w mniejszym stopniu lekko zakwaszającej i sporadycznie zakwaszającej. 

Umiarkowana aktywność fizyczna będzie bardzo ważnym atutem w oczyszczaniu organizmu z kwasów. Z kolei zbyt intensywna odwrotnie, będzie sprzyjać zakwaszeniu doprowadzając np. do problemów z metabolizowaniem kwasów i ich usuwaniem z organizmu (kwas mlekowy, kwas moczowy).

Można się też wspomagać preparatami zawierającymi dwuwęglan sodu (soda oczyszczona), ale po uprzedniej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Nie zawsze suplementacja jest bezpieczna. Skuteczność działania u sportowców będzie wymagała sporych dawek sody oczyszczonej, nawet 200-400 mg/kg m.c. Możliwe skutki uboczne, to  dyskomfort żołądkowo-jelitowy, mdłości,  wymioty i biegunki.

Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej została opublikowana przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ). Różni się ona znacząco od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych. Eksperci uwzględnili wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.

Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej – wprowadzone zmiany

Największą zmianą w nowej piramidzie, względem poprzedniej wersji z 2009 r., jest „awans” warzyw i owoców na najważniejsze, pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia.
Wcześniej w podstawie piramidy znajdowały się produkty zbożowe, teraz występują na drugim miejscu

Dieta śródziemnomorska zmodyfikowanaOstatnie badania wskazują ponad wszelką wątpliwość, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia. Dostarczają bowiem wielu bezcennych składników (mineralnych, witamin, polifenoli) i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność oraz umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę czy nowotwory. Warzywa i owoce spożywajmy więc  jak najczęściej i w jak największej ilości. Powinny stanowić co najmniej połowę, tego co jemy. Pamiętajmy jednak o właściwych proporcjach: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4  owoce – mówi prof. Mirosław Jarosz.

Kolejną ważną zmianą jest umieszczenie w piramidzie ziół. Zioła nie tylko służą jako przyprawy roślinne poprawiające smak potraw, ale także dostarczają wielu prozdrowotnych składników. Ich stosowanie jest też dobrym sposobem na ograniczenie spożycia soli, która jest przez lekarzy nazywana „cichym zabójcą”. Sól jest współodpowiedzialna m.in. za sporą część zawałów serca i udarów mózgu.

Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności FizycznejNowa piramida od swojej poprzedniczki różni się jeszcze wieloma innymi szczegółami, np. uwzględnia orzechy. Zmieniona jest również nazwa, do której na stałe została dodana aktywność fizyczna.

Poza żywieniem, dla naszego zdrowia bardzo ważna jest też codzienna aktywność fizyczna, co najmniej 30-45 minut. Łącznie z dobrze zbilansowaną dietą pozwala ona zapobiec m.in. rozwojowi bardzo niebezpiecznej dla naszego zdrowia nadwagi i otyłości – komentuje prof. Mirosław Jarosz.

Eksperci podkreślają, że spożywanie zalecanych w piramidzie różnorodnych produktów spożywczych, w odpowiednich ilościach i proporcjach oraz codzienna aktywność fizyczna są kluczem do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Pamiętać jednak należy, że osoby z rozpoznanymi chorobami (m.in. udar, zawał, osteoporoza, cukrzyca typu 2) wymagają indywidualnych zaleceń żywieniowych.

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia PAN w Warszawie  https://www.izz.waw.pl/