Szybkie odchudzanie

Szybkie odchudzanie nie jest zdrowe

Otyłość to zaburzenie metaboliczne

Wiele czynników wpływa na to jak wyglądamy. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że dieta i ruch mają tu ogromne znaczenie. Ale to nie wszystko. Stały stres i napięcie mają ścisły związek z hormonem stresu kortyzolem, którego nadmierne wydzielanie przekłada się na powstanie insulinooporności, a potem kolejno może pojawić się stan przeciwcukrzycowy i cukrzyca. Predyspozycje organizmu do rozwinięcia chorób będą tu miały duże znaczenie. Inne skutki nadmiaru kortyzolu, to nadciśnienie tętnicze, zmniejszenie masy kostnej (osteoporoza), zwiększenie ryzyka zawału serca lub udaru mózgu, osłabienie produkcji kolagenu (rozstępy), zwiększenie podatności na infekcje i choroby przewlekłe, osłabienie pamięci, nasilenie degradacji komórek mózgowych w hipokampie (choroba Alzheimera), problemy z uczeniem się i zapamiętywaniem.

Szybkie odchudzanie i zagrożenia z tym związane

Zbyt szybkie odchudzanie wiąże się ze znacznym ubytkiem masy mięśniowej i spowolnieniem przemiany materii.

Szybkie odchudzanie
Dieta odchudzająca nie powinna być restrykcyjna

Trzeba pamiętać, że gwałtowne chudnięcie spowodowane „dietami cud” jest nieprawidłowe, zarówno u osób z nadwagą, jak i z otyłością. Dieta uboga w składniki pokarmowe doprowadzi do anemii i innych problemów zdrowotnych. Niejednokrotnie dieta bardzo nisko kaloryczna, będzie przyczyną kamicy żółciowej. Dzieje się tak, gdy raptownie zostanie drastycznie zmniejszony udział tłuszczu w pożywieniu. Dodatkowo, zwłaszcza osoby borykające się z otyłością, które zdecydowały się na dietę restrykcyjną, szybko wracają do złych nawyków żywieniowych. Posiłki ponownie stają się zbyt kaloryczne, bogate w cukry i szkodliwe tłuszcze trans. Efekt jojo jest w tym momencie gwarantowany.

Nie bez znaczenia jest intensywność ćwiczeń. Wydawałoby się, że im więcej i mocniej ćwiczymy, tym szybciej osiągniemy sukces. Nic bardziej mylnego. Intensywne, albo długotrwałe ćwiczenia aerobowe podwyższają poziom hormonu stresu – kortyzolu, w efekcie utrudniają chudnięcie.

Każdy inny stres, np. przewlekly niedobór snu będzie miał ten sam skutek.

Najbardziej korzystne tempo odchudzania

Przyjmuje się, że ubytek masy ciała w trakcie stosowania zbilansowanej diety, powinien wynosić średnio ok. 1 kg/tydzień. Powinien on dotyczyć tkanki tłuszczowej oraz nadmiaru wody w organizmie. Wtedy mówimy o zdrowym odchudzaniu bez efektu jojo, przy czym większy efekt w tym samym czasie uzyska wysoki mężczyzna vc niska kobieta.

Jak powinno przebiegać prawidłowe odchudzanie?

Prawidłowe odchudzanie najlepiej przeprowadzić pod okiem specjalisty Podczas opieki dietetycznej duże znaczenie ma dokładne stosowanie się do ustalonych wcześniej zaleceń. Pokarmy powinny dostarczać odpowiednią ilość białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, minerałów i witamin. W przypadku diety niskokalorycznej konieczna jest suplementacja składników mineralnych i witaminowych. Pomocne będą również tzw. spalacze tłuszczu zawarte chociażby w przyprawach.

Proporcje składników pokarmowych przekładają się na skład diety pod względem udziału produktów zbożowych, mięsnych, rybnych, pochodzenia mlecznego, jaj, warzyw i owoców.

Zdrowa dieta dopasowana do potrzeb kalorycznych jest sycąca i dlatego łatwa do utrzymania bez niezdrowego podjadania i powrotu do złych nawyków żywieniowych.

Połączenie zrównoważonej diety opierającej się na optymalnych proporcjach składników pokarmowych z aktywnością fizyczną daje dodatkowe korzyści.

Zdrowe odżywianie sprzyjające ładnej sylwetce, to zdrowe nawyki żywieniowe, które powinny pozostać z nami już na zawsze. Nie zapominajmy też o systematycznym nawadnianiu organizmu.

Nietolerancje pokarmowe

W przypadku opornego zdrowego odchudzania warto wykonać testy w kierunku nietolerancji pokarmowych. Nietolerancje prowadzą do stanów zapalnych w organizmie, te z kolei do nadmiernej produkcji kortyzolu, o którym wspomniałam powyżej.

Podsumowanie

Jeżeli chcemy uniknąć zaburzeń metabolicznych, hormonalnych, nadwagi i otyłości wraz z konsekwencjami, powinniśmy wprowadzić dietę opartą o zdrowe nawyki żywieniowe, unikać przewlekłego stresu, wysypiać się oraz wprowadzić regularny umiarkowany wysiłek fizyczny.

Skorzystaj z oferty dietetyka, aby zdrowo schudnąć:

Bibliografia

Waśko-Czopnik D. Wpływ hiperkortyzolemii na insulinooporność w aspekcie trudności w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Food Forum 2 (18) 2017, 66-71.

Własne doświadczenia wynikające z praktyki dietetycznej oparte na omówieniu nawyków żywieniowych moich pacjentów przed rozpoczeciem diety i ich trybu życia przed i w trakcie stosowania zdrowej diety.

Autor: Dr Anna Brinken

Zagadnieniami dotyczącymi żywienia zajmuję się od ponad 20 lat. Przez większość tego czasu miały one charakter naukowy. Zainteresowania moje skupiały się głównie wokół jakości białka roślinnego oraz stopnia jego wykorzystania przez żywy organizm w powiązaniu z obecnością w diecie związków antyodżywczych. Zwieńczeniem badań było uzyskanie stopnia naukowego doktora w zakresie oceny wartości odżywczej produktów roślinnych w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Oprócz pracy naukowej, zajmowałam się również edukacją młodzieży akademickiej. W 2012 roku uzyskałam kwalifikacje zawodowe dietetyka.