Przygotowanie do wizyty

Wizyta u dietetyka

Pomiary segmentowej analizy składu ciała (ręce, nogi, tułów) wykonywane są za pomocą aparatu Jawon Medical IOI 353. Aparat wysyła bardzo słaby prąd elektryczny do pomiaru impedancji (oporu elektrycznego) ciała. Ponieważ impedancja zmienia się zgodnie z dystrybucją płynów w organizmie, należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami w celu osiągnięcia dokładnego pomiaru:

Wizyta u dietetyka - przygotowanie do wizyty - otyłość brzuszna - otłuszczenie - Medical IOI 353 - pomiar - BMI
Jawon Medical IOI 353
  1. Nie należy jeść i pić przynajmniej przez 2 godziny i maksymalnie 3 godziny przed pomiarem. Wahania bilansu wody oddziaływają na procentową zawartość tłuszczu podczas pomiaru. Zbyt długi lub zbyt krótki okres przebywania na czczo zmieni wynik pomiaru.
  2. Należy zdjąć ciężkie ubrania i biżuterię.
  3. W celu określenia dokładnej masy ciała, należy uprzednio zważyć ubranie i podać mi jego wagę podczas wizyty. Wartość wprowadzę do aparatu. W innym przypadku pomiar wykonany będzie w bieliźnie.
  4. Pomiar wykonywany jest przez bose stopy.
  5. Podeszwy stóp nie powinny być zabrudzone.
  6. Do pomiaru należy przystąpić z opróżnionym pęcherzem moczowym (zawartość proszę pozostawić u siebie w domu 😉
  7. Podczas wizyty obowiązuje maseczka ochronna i dezynfekcja rąk.

Nie wykonuje się pomiaru u kobiet ciężarnych oraz u osób ze stymulatorem serca.